اصطلاحات «اختلال یادگیری» (که توسط جامعه پزشکی استفاده میشود) و «ناتوانی یادگیری» (که توسط مدارس استفاده میشود) به یک مشکل رشد عصبی اشاره میکنند که در آن یک کودک با پتانسیل عقلانی طبیعی (یعنی کودکی که دارای ناتوانی ذهنی نیست) در عملکرد تحصیلی خود با مشکل غیرعادی مواجه میشوند که با فرصتهای آموزشی ناکافی یا ناتوانیهای عاطفی یا حسی قابل توضیح نیست. این مشکلات میتوانند در هر مرحله از رشد کودک آشکار شوند و ممکن است در سنین مختلف علائم متفاوتی داشته باشند. در اختلال یادگیری، توانایی فرد برای یادگیری چیزهای جدید به طور قابلتوجهی مختل میشود. در نتیجه، فرد ممکن است در کارهایی مانند صحبت کردن، خواندن، نوشتن، توجه کردن، درک اطلاعات، به خاطر سپردن چیزها، انجام دادن برحی اعمال مشکل داشته باشد.
برای دریافت مشاوره کودک خود می توانید با مشاوران افرا کلینیک تماس حاصل فرمایید.
021-44273757 ، 021-44273767
اختلال در یادگیری میتواند در حوزه خواندن، نوشتن یا ریاضیات ساده باشد. به سختی میتوان فهمید که کودکی دارای اختلال یادگیری است. برخی از کودکان برای مدت طولانی قبل از تشخیص اختلالات یادگیری دارند. این کودکان میتوانند در مدرسه آنقدر دوران سختی داشته باشند که عزتنفس و انگیزه آنها برای موفقیت پایین میآید. به همین دلیل بهتر است والدین علائم اختلالات یادگیری را بدانند. هر چه زودتر علائم را تشخیص دهید، سریعتر میتوانید به موفقیت فرزندتان کمک کنید.
اختلال یادگیری
اختلال یادگیری زمانی وجود دارد که مغز اطلاعات را به روشی غیرمعمول دریافت میکند. این روش، انسان را از یادگیری یک مهارت و استفاده خوب از آن باز میدارد. افراد مبتلا به اختلالات یادگیری به طور کلی دارای هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط هستند. بنابراین، بین مهارتهای مورد انتظار آنها، براساس سن و هوش، و نحوه عملکرد آنها در مدرسه فاصله وجود دارد. آنها همچنین میتوانند بر توجه، مهارتهای اجتماعی یا هماهنگی فرد تأثیر بگذارند. اختلالات یادگیری معمولاً پس از شروع مدرسه و شروع تجربه مشکل در پیشرفت یک یا چند حیطه در کودک کشف میشود. کودک ممکن است با وجود دریافت سطوح مشابه آموزش، سطوح مهارت مشابهی را در یک زمینه خاص در مقایسه با همسالان یا کلاس مشابه نشان ندهد. این مشکلات یادگیری گاهیاوقات به عنوان «شکاف» بین توانایی کودک و موفقیت او در مدرسه ظاهر میشود.
اختلالات رایج یادگیری بر توانایی کودک در موارد زیر تأثیر میگذارد:
- خواندن
- نوشتن
- ریاضی
- استفاده یا درک از زبان
- اجتماعی بودن
- آموختن مهارتهای دیگری که شامل کلمات نیستند (بیان غیرکلامی)
به طور کلی اختلال یادگیری، زمانی تشخیص داده میشود که مهارتهای خواندن، نوشتن و ریاضی به طور چشمگیری کمتر از حد انتظار باشد. درواقع به کمک آزمونهای استانداردشده فردی تعیین میشود و با ر نظر گرفتن سن تقویمی، هوش اندازهگیری شده و تحصیلات متناسب با سن فرد به میزان قابل توجهی پایینتر از حد انتظار باشد. 4 دسته اصلی اختلال یادگیری شامل:
- اختلال خواندن (دقت خواندن کلمات، سرعت خواندن یا روان بودن، درک مطلب)
- اختلال ریاضی (درک عددی، به خاطر سپردن اعداد و فرمولها، محاسبه دقیق یا روان، استدلال ریاضی دقیق)
- اختلال بیان نوشتاری (دقت املایی، دقت دستوری و نقطهگذاری، وضوح یا سازماندهی بیان نوشتاری)
- اختلال یادگیری خاص (شامل مشکلات مداوم در یادگیری در سنین مدرسه و استفاده از حداقل یک مهارت تحصیلی است.)
اختلال در یادگیری چیست
ناتوانیهای یادگیری از کودکی به کودک دیگر بسیار متفاوت به نظر میرسد. یک کودک ممکن است با خواندن و املا مشکل داشته باشد، در حالی که کودک دیگر عاشق کتاب است اما نمیتواند ریاضی را بفهمد. هنوز هم ممکن است کودک دیگری در درک آنچه دیگران میگویند یا با صدای بلند ارتباط برقرار میکند، مشکل داشته باشد. مشکلات بسیار متفاوت هستند، اما همه آنها اختلال یادگیری هستند.
شناسایی ناتوانیهای یادگیری همیشه آسان نیست. به دلیل تنوع زیاد، هیچ علامت یا مشخصاتی وجود ندارد که بتوانید به عنوان اثبات مشکل به آن نگاه کنید. با این حال، برخی از علائم هشداردهنده در سنین مختلف بیشتر از سایرین دیده میشود. اگر از چیستی آنها آگاه باشید، میتوانید زودتر به وجود یک اختلال یادگیری پی ببرید و به سرعت اقدامات لازم را برای کمک گرفتن برای فرزندتان را آغاز کنید.
با این حال، برخی از افراد تا زمانی که به دانشگاه نرسند یا شغلی پیدا نکنند، تشخیص داده نمیشوند، و برخی دیگر هرگز تشخیص رسمی دریافت نمیکنند، بنابراین زندگی را پشت سر میگذارند بدون اینکه بدانند چرا با تحصیلات، کار، روابط و امور روزمره مشکل زیادی دارند.
اختلال در یادگیری به دلیل تفاوت در عملکرد عصبی مغز فرد ایجاد میشود. این تفاوتها میتواند قبل از تولد، در طول تولد یا در اوایل کودکی رخ دهد و ممکن است توسط عواملی مانند موارد زیر ایجاد شده باشد:
- بیماری مادر در دوران بارداری
- عوارض زایمان که جریان اکسیژن به مغز نوزاد را مسدود کرده باشد
- ژنهای خاصی که میتوانند فرد را از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به ناتوانی یادگیری کنند
- آسیب یا بیماری، مانند مننژیت، در اوایل دوران کودکی
- شرایط بهداشتی مانند فلج مغزی و سندرم داون
بیشتر بخوانید: اختلال دلبستگی واکنشی
با این حال، توجه به این نکته مهم است که اختلال یادگیری نباید با مشکلات یادگیری اشتباه گرفته شود که به دلیل عوامل دیگری مانند:
- نقص بینایی، شنوایی، کلامی یا حرکتی
- ناتوانی ذهنی
- اختلالات عاطفی
- مضرات اقتصادی، فرهنگی یا زیست محیطی
انواع اختلال یادگیری
اختلال یادگیری، یک اصطلاح کلی است که انواع بسیاری از اختلالات یادگیری خاص را در بر میگیرد و همانطور که پیشتر گفتیم، این اختلالات در کودکی ایجاد میشوند و اگر درمان نشوند، در بزرگسالی ادامه مییابند. بنابراین در انواع اختلال یادگیری در کودکان و بزرگسالان تفاوتی ایجاد نمیکند. انواع اختلال یادگیری در بزرگسالان و کودکان به شرح زیر است:
-
نارساخوانی (Dyslexia): نارساخوانی شایعترین اختلال یادگیری است که 80 درصد از موارد ناتوانی یادگیری را تشکیل میدهد. این یک اختلال پردازش زبان است که با مشکل در صحبت کردن، خواندن، نوشتن یا درک کلمات مشخص میشود و باعث میشود که دایره لغات فرد با سرعت کمتری توسعه یابد و منجر به مشکلاتی در گرامر، درک مطلب و سایر مهارتهای زبانی شود.
-
دیسگرافی (Dysgraphia): افراد مبتلا به اختلال در نوشتن ممکن است به دلیل مشکلاتی در واژگان، املا، دستور زبان، حافظه و تفکر انتقادی در نوشتن افکار خود دچار مشکل شوند. این وضعیت با دست خط ضعیف مشخص میشود؛ زیرا ممکن است فرد با فاصله حروف، آگاهی فضایی و برنامهریزی حرکتی دست و پنجه نرم کند. دیسگرافی میتواند تفکر و نوشتن همزمان را برای فرد سخت کند.
-
اختلال حساب (Dyscalculia): گاهیاوقات به عنوان «نارساخوانی ریاضی» شناخته میشود، این وضعیت شامل اختلالات یادگیری مرتبط با ریاضیات، مانند مشکل در اعداد، مفاهیم و استدلال میشود. افراد مبتلا به اختلال حساب ممکن است در شمارش پول، خواندن ساعت و تشخیص زمان، انجام محاسبات ریاضی ذهنی، شناسایی الگوهای اعداد و به کار بردن فرمول های ریاضی دچار مشکل شوند.
-
اختلال پردازش شنوایی (Auditory processing disorder): افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در پردازش صداها مشکل داشته باشند؛ زیرا مغز آنها اطلاعات شنیداری دریافتی توسط گوش را اشتباه تفسیر میکند. در نتیجه، آنها ممکن است ترتیب صداها را در کلمات خاص اشتباه بگیرند، یا ممکن است نتوانند بین صداهایی مانند صدای معلم و صدای پس زمینه در کلاس تمایز قائل شوند
-
اختلال پردازش زبان (Language processing disorder): زیر مجموعهای از اختلال پردازش زبان است که با مشکلاتی در پردازش زبان گفتاری مشخص میشود. ممکن است فرد در پیوند دادن معنی به گروههای صوتی که کلمات، جملات و داستانها را نشان میدهند، مشکل داشته باشد.
-
اختلالات یادگیری غیرکلامی (Nonverbal learning disabilities): با مشکل در تفسیر نشانههای غیرکلامی مانند حالات چهره، زبان بدن، لحن صدا و سایر سیگنالهای غیرکلامی مشخص میشود.
-
نقص حرکتی بینایی ادراکی/بصری (Visual perceptual/visual motor deficit): افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در هماهنگی دست و چشم و فعالیتهای حرکتی مشکل داشته باشند. آنها ممکن است مکررا هنگام مطالعه نقطه خود را از دست بدهند، حرکات چشم غیرمعمولی را در حین خواندن یا نوشتن نشان دهند، حروف مشابه را گیج کنند، در مسیریابی محیط خود مشکل داشته باشند و برای مدیریت وسایلی مانند خودکار، مداد، مداد رنگی، چسب و قیچی تلاش کنند.
بیشتر بخوانید: وسواس کودکان
انواع اختلال یادگیری خواندن
خواندن مبتنی بر درک گفتار است. اختلال یادگیری با خواندن، اغلب بر اساس مشکل کودک در درک کلمه گفتاری به عنوان ترکیبی از صداهای متمایز است؛ درک اینکه چگونه یک حرف یا حروف یک صدا را نشان میدهد و چگونه حروف یک کلمه را میسازند برای فرد دشوار است. مشکلات حافظه کوتاهمدت که به آن حافظه فعال نیز میگویند، میتواند نقش داشته باشد. حتی زمانی که مهارتهای اصلی خواندن تسلط پیدا میکنند، کودکان ممکن است با این مهارتها مشکل داشته باشند: خواندن با سرعت معمولی، درک آنچه میخوانند، به یاد آوردن درست مطالبی که خواندهاند، نتیجهگیری بر اساس خواندن آنها و املا. یکی از رایجترین انواع اختلالات یادگیری، اختلال خواندن است که به آن نارساخوانی میگویند؛ یعنی فرد در انتخاب صداهای گفتاری مختلف در کلمات و یادگیری نحوه ارتباط حروف با آن صداها مشکل دارد.
انواع اختلال یادگیری در کودکان
انواع اختلالات یادگیری در دانشآموزان ابتدایی
-
مشکل در درک مطلب یا مهارتهای ریاضی
-
مشکل با سوالات تستی باز و مشکلات کلمهای
-
از خواندن و نوشتن بیزار است؛ از خواندن با صدای بلند اجتناب میکند
-
دست خط ضعیف
-
مهارتهای سازمانی ضعیف (اتاق خواب، تکالیف و میز به هم ریخته و نامرتب هستند)
-
مشکل دنبال کردن بحثهای کلاس درس و بیان افکار با صدای بلند
-
املای یک کلمه مشابه در یک سند واحد
اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی
-
مشکل در یادگیری ارتباط بین حروف و صداها
-
قادر به ترکیب صداها برای ساختن کلمات نیست
-
کلمات اساسی را هنگام خواندن اشتباه میکند
-
در یادگیری مهارتهای جدید، کند است
-
به طور مداوم کلمات را اشتباه مینویسد و اشتباهات مکرر میکند.
-
مشکل در یادگیری مفاهیم پایه ریاضی
-
مشکل در گفتن زمان و به خاطر سپردن سکانسها
اختلال یادگیری در کودکان پیشدبستانی
-
مشکل در تلفظ کلمات
-
مشکل پیدا کردن کلمه مناسب
-
مشکل در قافیه
-
در یادگیری الفبا، اعداد، رنگها، اشکال یا روزهای هفته مشکل دارند
-
مشکل در پیروی از دستورالعملها یا یادگیری روال
-
مشکل در کنترل مداد رنگی، مداد و قیچی یا رنگآمیزی درون خطوط
-
مشکل در بستن دکمهها، زیپها، گیرهها یا یادگیری بستن بند کفش
بیشتر بخوانید: کودک درونگرا
اختلال یادگیری در بزرگسالان
اختلال یادگیری در بزرگسالان از طریق بررسی بالینی تاریخچه رشدی، پزشکی، آموزشی و خانوادگی فرد، گزارشهای نمرات آزمون و مشاهدات معلم و پاسخ به مداخلات تحصیلی تشخیص داده میشود. ارزیاب باید مجوز ارزیابی اختلال یادگیری را داشته باشد. به طور معمول، ارزیابی اختلال در یادگیری توسط روانشناسان، روانپزشکان، روانشناسان اعصاب، مشاوران روانشناسی دارای مجوز، یا روانشناسان مدرسه انجام میشود.
ویژگیهای مثبت بزرگسالان مبتلا به اختلال یادگیری شامل مهارتهای حل مسئله، استراتژیهای جبرانی، پشتکار، همدلی و شخصیتهای برونگرا است. اما جایی که مشکل دارند، عبارتند از:
-
مشکل در خواندن، نوشتن و/یا ریاضی
-
حافظه ضعیف
-
مشکل در پیروی از دستورالعملها
-
ناتوانی در تمایز قائل شدن بین حروف، اعداد و/یا صداها
-
مشکلات هماهنگی چشم و دست
-
مشکل در قرار دادن چیزها در ترتیب درست
-
عدم توانایی در سازماندهی امور
-
مشکل در تطبیق با تغییر
اختلال یادگیری در ریاضی
اختلال یادگیری در ریاضی، که به آن دیسکولیا نیز میگویند، ممکن است در مهارتهای زیر مشکلاتی ایجاد کند:
-
درک نحوه کار با اعداد و ارتباط آنها با یکدیگر
-
انجام مسائل ریاضی
-
یادگیری قوانین پایه ریاضی
-
استفاده از نمادهای ریاضی
-
درک مشکلات کلمه
-
سازماندهی و ثبت اطلاعات در حین حل یک مسئله ریاضی
اختلال یادگیری در نوشتن
نوشتن به مهارتهای پیچیدهای نیاز دارد که شامل بینایی، حرکت و توانایی پردازش اطلاعات است. اختلال نوشتن، که به آن دیسگرافی نیز میگویند، ممکن است باعث ایجاد این موارد شود: دست خط و نوشتن آهسته که کار زیادی میطلبد، مشکل در یادآوری نحوه تشکیل حروف، کپی کردن اشکال و کشیدن خطوط، دست خطی که خواندن آن سخت است، مشکل در نوشتن افکار، متن نوشتاری که سازماندهی ضعیفی دارد یا درک آن سخت است، مشکل در املا، دستور زبان و نقطهگذاری.
اختلال یادگیری در کودکان کمتوان ذهنی
رفتار کودکان کمتوان ذهنی معمولاً متغیرتر از رفتارهای «متوسط هوش» است. در نتیجه، حتی تشخیص معتبر کمتوان ذهنی، فرد را قادر نمیسازد که بگوید آیا یک کودک خاص میتواند خواندن، اعداد، دوچرخهسواری، یا تغذیه خود را بیاموزد. برخی از دلایل عدم تطابق کامل بین برآورد توانایی و معیارهای عملکرد، با تمرکز بر عقب ماندگی ذهنی به عنوان یک اختلال در یادگیری، بررسی میشوند و شواهدی ارائه میشود که نشان میدهد افراد کمتوان در طیف وسیعی از تواناییها میتوانند به طور نسبتاً کارآمدی یاد بگیرند. شرایط یادگیری به طور خاص با تواناییهای فردی فراگیران و الزامات یک کار تنظیم میشود.
به طور کلی یکی از علتهای اختلال در یادگیری، کمتوانی ذهنی است. یکی از علائم کمتوانی ذهنی، اختلال در یادگیری است.
آیا اختلال یادگیری درمان دارد
اختلال یادگیری شرایطی مادامالعمر هستند که قابل رفع یا درمان نیستند. با این حال، با تشخیص، درمان و حمایت به موقع، افراد دارای ناتوانیهای یادگیری میتوانند در مدرسه، محل کار و در میان جامعه خود موفق باشند.
ممکن است در تلاش برای کار با فرزندتان کمی ناامیدی را تجربه کنید، و زمانی که اطلاعات لازم را ندارید، میتواند مانند یک نبرد دشوار به نظر برسد. پس از اینکه متوجه شدید ناتوانی یادگیری خاص آنها چیست و چگونه بر رفتارشان تأثیر میگذارد، میتوانید شروع به رسیدگی به چالشهای مدرسه و خانه کنید. مطمئن شوید که با سایر والدینی که در حال رسیدگی به چالشهای مشابه هستند تماس بگیرید، زیرا آنها میتوانند منابع عالی دانش و حمایت عاطفی باشند.
کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری اغلب به کمک و آموزشهای تخصصی نیاز دارند. داشتن یک اختلال یادگیری میتواند کودک را واجد شرایط دریافت خدمات آموزشی ویژه در مدرسه کند. مدارس معمولاً آزمایشهای خود را برای اختلالات یادگیری انجام میدهند تا ببینند آیا کودک نیاز به مداخله دارد یا خیر. در صورت وجود نگرانیهای دیگری در مورد رفتار یا احساسات کودک، ارزیابی توسط یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مورد نیاز است. والدین، ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی و مدرسه میتوانند برای یافتن ارجاع و درمان مناسب با یکدیگر همکاری کنند.
درمان زودهنگام کلیدی است، زیرا مشکل میتواند پیشروی کند. کودکی که در دبستان جمع اعداد را یاد نگیرد، در دبیرستان قادر به انجام جبر نخواهد بود. کودکانی که دارای اختلالات یادگیری هستند نیز ممکن است دارای موارد زیر باشند:
-
اضطراب در مورد نمراتشان
-
افسردگی
-
عزت نفس پایین
-
خستگی
-
انگیزه کمتر
-
برخی از کودکان ممکن است برای منحرف کردن توجه از چالشهای خود در مدرسه اقدام کنند
اگر مشکوک هستید که فرزندتان در یادگیری مشکل دارد، میتوانید از مدرسه بخواهید که اختلال یادگیری را بررسی کند. یا میتوانید یک ارزیابی خصوصی در خارج از سیستم مدرسه دریافت کنید. معلم، والدین یا سرپرست کودک و ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی از جمله افرادی هستند که میتوانند درخواست ارزیابی کنند. کودک شما احتمالاً ابتدا یک معاینه فیزیکی عمومی انجام میدهد که بینایی، شنوایی یا سایر مشکلات پزشکی را که میتواند یادگیری را سختتر کند، بررسی شود. اغلب، کودک یک سری امتحانات را توسط تیمی از متخصصان انجام میدهد، از جمله:
-
روانشناس
-
معلم آموزش و پرورش استثنایی
-
کاردرمانگر
-
مددکار اجتماعی یا پرستار
-
متخصص گفتار و زبان
این متخصصان با هم به صورت تیمی کار کنند تا تصمیم بگیرند که آیا مشکل کودک با تعریف اختلال یادگیری مطابقت دارد یا خیر. آنها همچنین متوجه میشوند که اگر کودک دارای اختلال باشد به چه خدمات آموزشی ویژه نیازمند است. تیم تصمیمات خود را بر این اساس استوار می کند:
-
نتایج آزمایشها
-
بازخورد معلم
-
نظرات والدین یا سرپرستان
-
مروری بر نحوه عملکرد کودک در مدرسه
ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی کودک نیز ممکن است آزمایشهایی را برای بررسی شرایط سلامت روانی مانند اضطراب، افسردگی و اختلال نقص توجه / بیشفعالی انجام دهد. این شرایط سلامت روان میتواند به تاخیر در مهارتهای تحصیلی منجر شود.
به عنوان مثال، برخی از کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه / بیشفعالی برای به پایان رساندن تکالیف کلاسی و خانه با مشکل مواجه هستند. اما اختلال نقص توجه / بیشفعالی ممکن است لزوماً باعث شود که آنها در یادگیری مهارتهای تحصیلی دچار مشکل نشوند. درعوض، ممکن است باعث شود که آنها در اجرای آن مهارتها مشکل داشته باشند. بسیاری از کودکان اختلال نقص توجه / بیشفعالی به صورت همراه با اختلال یادگیری دست و پنجه نرم میکنند.
بیشتر بخوانید: ناخن جویدن کودکان
درمان اختلال یادگیری در کودکان
-
کلاسهای فوقالعاده: یک متخصص خواندن، معلم ریاضی یا سایر متخصصان آموزش دیده میتواند به فرزند شما روشهایی را برای انجام تکالیف مدرسه، مطالعه و سازماندهی آموزش دهد.
-
برنامه آموزش فردی (IEP): این طرح مکتوب اهداف یادگیری را تعیین میکند و خدمات آموزشی ویژهای را که فرزند شما نیاز دارد، توصیف میکند. مدارس دولتی برای دانشآموزانی که چالشهایشان با دستورالعملهای سیستم مدرسه برای اختلال یادگیری مطابقت دارد، IEP ایجاد میکنند. در برخی کشورها، IEPها را برنامههای آموزشی فردی مینامند.
-
تغییرات در کلاس درس: به عنوان مثال، برخی از دانشآموزان مبتلا به اختلال یادگیری زمان بیشتری برای تکمیل کار یا تستها دارند. ممکن است از آنها خواسته شود که مسائل ریاضی کمتری را در تکالیف انجام دهند. ممکن است برای جلب توجه در نزدیکی معلمان خود بنشینند. برخی از دانشآموزان مجاز به استفاده از ابزارها (ماشین حساب یا تبدیل متن به گفتار) هستند. مدرسه همچنین ممکن است مایل به ارائه کتابهای صوتی برای گوش دادن در حین مطالعه همراه با یک نسخه فیزیکی باشد.
-
درمان: انواع مختلف درمان ممکن است کمک کند. کاردرمانی ممکن است مشکلات نوشتاری را بهبود بخشد. یک گفتاردرمانگر میتواند به مهارتهای زبان کمک کند. مسئلهای که در درمان اهمیت دارد، این است که کار تیمی بوده و تنها یک متخصص حلال همه مشکلات نخواهد بود. برای مشاوره بیشتر میتوانید با افراکلینیک تماس بگیرید.
-
دارو: معمولا پزشک یا روانپزشک، ممکن است دارویی را برای درمان افسردگی یا اضطراب پیشنهاد کند. داروهای اختلال نقص توجه / بیشفعالی ممکن است به توانایی کودک برای تمرکز در مدرسه کمک کند.
-
درمانهای مکمل و جایگزین: تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود آیا این درمانها برای اختلالات یادگیری موثر هستند یا خیر. آنها شامل تغییر رژیم غذایی، استفاده از ویتامینها، تمرینات چشمی و درمانی است که با امواج مغزی به نام نوروفیدبک کار میکند.
برنامه درمانی کودک شما احتمالاً در طول زمان تغییر خواهد کرد. شما همیشه میتوانید از مدرسه برای خدمات آموزشی ویژه یا تغییرات کلاس درس بخواهید. اگر فرزند شما IEP دارد، حداقل هر سال آن را با مدرسه بررسی کنید. ممکن است کودک شما در طول زمان به درمان کمتر یا کمکهای آموزشی کمتری نیاز داشته باشد. درمان زودهنگام می تواند اثرات اختلال یادگیری را کاهش دهد.
در عین حال، به فرزندتان کمک کنید تا به زبان ساده نیاز به هرگونه خدمات دیگر و نحوه کمک آنها را درک کند. همچنین روی نقاط قوت فرزندتان تمرکز کنید. فرزندتان را تشویق کنید که به دنبال علایقی باشد که اعتماد به نفس را افزایش میدهد. بسیاری از کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری در بزرگسالی به زندگی موفقی ادامه میدهند.
این تاکتیکها با هم میتوانند مهارتهای کودک شما را تقویت کنند. آنها همچنین از نقاط قوت فرزند شما استفاده میکنند و به یادگیری در مدرسه و خارج از آن کمک میکنند. در درمان اختلال نوشتن در کودکان نیز موثرند.
درمان اختلال یادگیری در بزرگسالان
به دلیل ویژگیهای مثبت افراد در بزرگسالی از جهت راهبردها و توانایی استفاده از قابلیتهای موجود میتوانید از ابزارها و فناوریهای موجود استفاده کنید.
داروی درمان اختلال یادگیری
این اختلال به دلیل علائم متفاوتی که دارد، از دارو به عنوان کاهش علائم استفاده میشود.
بسیاری از بزرگسالان با ناتوانیهای یادگیری مشکلات رفتاری نشان میدهند. قبل از تصمیمگیری در مورد شیوه مدیریت مناسب، باید علت و پیامدهای مشکلات رفتاری را دریابید. ابتدا یک رویکرد مدیریت غیردارویی را در نظر بگیرید. گاهی لازم است از دارو به طور همزمان با مدیریتهای غیردارویی استفاده شود. بسیاری از داروها، از جمله داروهای ضد روانپریشی، داروهای ضد افسردگی، تثبیتکنندههای خلق و خو مانند لیتیوم و برخی داروهای ضد صرع، آنتاگونیستهای مواد افیونی، مسدودکنندههای بتا، محرکهای روانی و رژیم غذایی و ویتامینها، اگرچه مجوزی برای این استفاده ندارند. نشان داده شده است که در مدیریت مشکلات رفتاری موثر است. با این حال، کیفیت کلی شواهد حمایت کننده از اثربخشی آنها ضعیف است. داروهای ضد روان پریشی جدیدتر نسبت به نسل قدیمی آنتیسایکوتیکها ترجیح داده میشوند، اگرچه باید مراقب برخی عوارض جانبی مانند افزایش وزن، خوابآلودگی، ناهنجاریهای قلبی و اثرات متابولیک مانند عدم تحمل گلوکز بود.
تشخیص اختلال یادگیری
-
تست آکادمیک: ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است یک آزمون پیشرفت استاندارد را اجرا کند که مهارتهای خواندن، نوشتن، و حسابی فرد را بررسی میکند و همچنین یک آزمون بهره هوشی (IQ) را بررسی میکند. اگر فرد در آزمون IQ عملکرد خوبی داشته باشد اما در آزمون پیشرفت نمره کمتری داشته باشد، می تواند نشان دهنده اختلال یادگیری باشد.
-
بررسی عملکرد: ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است عملکرد تحصیلی، حرفهای، اجتماعی و رشدی فرد را بررسی و ارزیابی کند.
-
سابقه پزشکی: ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی احتمالاً سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی فرد میپرسد.
-
معاینه فیزیکی و عصبی: ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است یک معاینه فیزیکی و عصبی برای بررسی سایر شرایط سلامتی مانند بیماریهای مغزی، شرایط سلامت روان، و ناتوانیهای رشدی و فکری انجام دهد.
هر ناتوانی یادگیری علائم متفاوتی دارد و تجربه همه افراد از این بیماری منحصر به فرد است؛ زیرا ممکن است در فراوانی و شدت علائم خود تفاوتهایی را تجربه کنند.
برخی از افراد ممکن است یک مشکل یادگیری مجزا داشته باشند که تأثیر شدیدی بر زندگی روزمره آنها نداشته باشد. در حالی که دیگران ممکن است چندین ناتوانی یادگیری داشته باشند که با یکدیگر همپوشانی دارند و عملکرد بدون پشتیبانی را برای آنها دشوار میکند.
شما همچنین برای تشخیص اختلال یادگیری میتوانید به مرکز مشاوره افراکلینیک مراجعه کنید.
علائم اختلال یادگیری
اینها برخی از علائم اختلالات یادگیری است:
-
حافظه ضعیف
-
مشکل در تمرکز
-
بازه توجه کوتاه
-
مشکل در خواندن یا نوشتن
-
ناتوانی در تشخیص صدا، حروف یا اعداد
-
مشکل در صدا کردن کلمات
-
تمایل به قرار دادن اعداد یا حروف در ترتیب اشتباه
-
مشکل در گفتن زمان
-
سردرگمی بین راست و چپ
-
تمایل به معکوس کردن حروف
-
مشکل در درک کلمات و مفاهیم خاص
-
ارتباط بین کلمات و معنی را قطع کنید (یعنی گفتن یک چیز اما معنای دیگری)
-
مشکل در بیان افکار و احساسات
-
هماهنگی ضعیف دست و چشم
-
تاخیر در رشد گفتار
-
عدم سازماندهی
-
مشکل در گوش دادن و پیروی از دستورالعملها
-
پاسخهای نامناسب
-
بیقراری و تکانشگری
-
تمایل به عمل کردن
-
مشکل در نظم و انضباط
-
مقاومت در برابر تغییر
-
عملکرد ناسازگار به صورت روزانه یا هفتگی
در حالی که همه کودکان در طول سالهای تحصیلی خود گهگاه با برخی از این موارد دست و پنجه نرم میکنند، افراد مبتلا به ناتوانیهای یادگیری تمایل دارند مجموعهای از این علائم را داشته باشند که حتی با افزایش سن نیز ادامه مییابد.