021-44273757 ، 02144273767

مشاوره شغلی

اشتراک :
معیارها و عوامل موثر در انتخاب شغل
معیارها و عوامل موثر در انتخاب شغل

چرا توانایی ذهنی برای انتخاب شغل اهمیت دارد؟ چه عواملی در انتخاب شغل اهمیت دارد؟ برای آشنایی با عوام ...

فرسودگی شغلی و روش‌های پیشگیری و مقابله با آن
فرسودگی شغلی و روش‌های پیشگیری و مقابله با آن

نشانه‌های فرسودگی شغلی چیست؟ چه راه هایی برای جلوگیری از فرسودگی شغلی وجود دارد؟ برای آشنایی کامل با ...

انتخاب شغل یکی از مهم ترین دغدغه‌های زندگی هر فردی به شمار می‌رود. از آن گذشته، به دست آوردن رضایت و سازگاری شغلی نیز یکی از مسایل کلیدی در ماندگاری در یک شغل محسوب می‌شود. حتما شما هم نگرانی‌هایی در مورد انتخاب شغل، متناسب بودن شغل با شخصیت و توانایی‌هایتان، چگونگی سازگاری با محیط شغلی و مسایلی از این قبیل دارید. در این مطلب می‌خواهیم تا به موضوع مشاوره شغلی و اهمیت استفاده از آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

مشاوره شغلی

مشاوره شغلی چیست؟

تعاریف متعددی برای مشاوره شغلی توسط متخصصان ارایه شده است که در اینجا چند مورد از آن را آورده‌ایم. از دیدگاه ساندرسون از طریق مشاوره شغلی به فرد کمک می شود تا پس از بررسی و شناختن دنیای مشاغل و آگاهی از خصوصیات شخصیتی‌اش، شغلی متناسب با خود را انتخاب کند. یا به نظر سوپر راهنمایی شغلی فعالیتی است که اطلاعات لازم و ضروری در مورد مشاغل متعدد و نیازهای فرد را در اختیار مراجع قرار می دهد و مراجع با تحلیل اطلاعاتی که به دست می آورد به انتخاب شغل مناسب با خود اقدام می‌کند.

پس به طور کلی برای تعریف مشاوره شغلی می توان گفت:

فرآیندی می‌باشد که طی آن از طریق اطلاعاتی که در مورد خود فرد، نیازهای جامعه و مشاغل مختلف در جلسات به دست می‌آید ، فرد دست به انتخاب آگاهانه‌ی شغل مورد نظر خود می‌زند و به رضایت شغلی می‌رسد.

برای دریافت مشاوره شغلی و کسب و کار  با مشاوران افرا کلینیک تماس حاصل فرمایید.

021-44273757 ، 021-44273767

مشاور شغلی کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

  1. بهترین زمان برای انتخاب شغل زمان انتخاب رشته دانش‌آموزان برای ورود به دبیرستان است، مشاوران شغلی می‌توانند با گرفتن مصاحبه و پرسشنامه‌های مرتبط با استعدادیابی و تیپ شخصیتی وآگاهی از نیاز جامعه دانش‌آموزان را در مسیر مناسب شغلی شان قرار دهند. در واقع بهترین فردی که می‌تواند در این زمینه دانش‌آموز را راهنمایی کند مشاور شغلی است. چرا که والدین، بستگان و دبیران مدرسه گاهی از روی سلیقه شخصی یا باورهای فرهنگی و سنتی راهنمایی های اشتباهی به دانش‌آموزان می‌کنند.
  2. گاهی افراد ذهنیت نادرستی از استعدادها و توانایی‌های خود دارند، مشاور شغلی می تواند با گفتگوی دقیق در زمینه مسیر رشد و علایق فرد و گرفتن آزمون و تست‌های مختلف ذهنیت افراد را نسبت به خود اصلاح کنند.
  3. گاهی افراد تصور دارند برای موفقیت در شغل فقط کافیست شغل ایده‌آل‌شان را پیدا کنند، در حالی که پیدا کردن شغل مناسب، یک فرآیندی است، در واقع برای شغل ایده‌آل سه ضلع مثلث، علاقه و استعداد، نیاز جامعه و پشتکار باید وجود داشته باشد تا فرد به شغل ایده‌آلش برسد.
  4.  باید به این نکته  مهم در انتخاب شغل توجه داشت که، برای هر فرد تنها یک شغل ایده‌آل وجود ندارد تا بتواند در آن احساس رضایت کند؛ بلکه باید محدودیت‌های شخصی یا اجتماعی را نیز برای انتخاب شغل در نظر گرفت و در مسیر رسیدن به شغل آیده‌ال فرد تعصب نداشته باشد و در صورت نیاز تغییراتی ایجاد کند. 
  5. در صورتی که تصمیم به تغییر شغل دارید به این موضوع توجه کنید که یکی از کارهای مهم مشاور شغلی تحلیل نارضایتی افراد شاغل است، مشاور شغلی مشخص می کند چه میزان از نارضایتی، از عدم تناسب شغل با شخصیت فرد است و چه میزان مربوط عدم تناسب انتظارات فرد با واقعیت شغلی اوست. 

بهترین زمان برای دریافت مشاوره در زمینه کار و شغل چه زمانی است؟

راهنمایی شغلی فعالیتی است که باید در تمام دوره‌های تحصیلی و با توجه به روش‌ها و هدف‌های مشخص صورت گیرد. بنابراین از شروع تحصیلات این راهنمایی شغلی باید در مدارس انجام شود ، چه مشاوره به صورت فردی و چه به صورت گروهی. به ویژه در دوره‌ی دبیرستان که زمان انتخاب رشته فرا می‌رسد و انتخاب و برنامه‌ریزی برای آینده‌ی شغلی مهم‌تر و جدی‌تر می شود اما متاسفانه در کشور ما هنوز این خدمات برای دانش‌آموزان چندان جا نیفتاده است، بنابراین استفاده‌ی خاصی نیز از این خدمات نمی‌شود. اما خبر خوب این است که به قول معروف «جلوی ضرر را از هرجا بگیرید منفعت است». مشاوره شغلی در هر سنی می‌تواند کمک کننده باشد و فرد را راهنمایی و هدایت کند. پس با هر سنی می‌توان از مشاوره در زمینه‌ی شغل و کسب و کار بهره برد و استفاده کرد.

اهمیت و ضرورت مشاوره شغلی در چیست؟

معیارها و عوامل موثر در انتخاب شغل یکی از مسایل حیاتی و مهم زندگی هر انسانی محسوب می‌شود، چراکه فرد قرار است زمان زیادی به آن مشغول باشد، و اگر این زمان با رضایت همراه نباشد، فرد مستعد دیدن آسیب‌هایی نه تنها در محل کار خود، بلکه در سایر زمینه‌های زندگی‌اش نیز خواهد بود. از طرفی جوامع شروع به گسترش و رشد کرده و از نظر صنعتی نسبت به گذشته تغییر کرده‌اند، پس تغییراتی در مشاغل به وجود آمده است. یک سری از مشاغل با گذشت زمان کمرنگ شده‌اند، تعدادی از آن‌ها از بین رفته و فراموش شده‌اند، شغل‌های جدیدی اضافه شده و تعدادی از مشاغل گسترش بیشتری پیدا کرده است.

بنابراین شغل‌ها در جوامع جدید به دلیل تحول در نیازهای جامعه تغییرات زیادی کرده است. مشاور شغلی این اطلاعات را در دسترس مراجع قرار می‌دهد تا با تحلیل این اطلاعات فرد بتواند تصمیم درستی برای انتخاب شغل بگیرد. از طرفی افراد نیز تمایل دارند که بهترین شغل متناسب با خود را پیدا کنند. اکثر افراد علاقه‌مند هستند که به انجام شغلی بپردازند که می‌توانند با توجه به استعداد، توانایی‌ها، ظرفیت‌ها، فرصت‌ها و رغبت‌هایشان در آن کار پیشرفت کنند و از انجام آن لذت ببرند.

علاوه بر این، بعضی از افراد و به طور ویژه دانش آموزان ممکن است حتی به شغل آینده‌ی خود فکر هم نکرده باشند، در نتیجه انتخابی هم ندارند، در چنین مواردی مشاوره شغلی به کمک این دسته از افراد می‌آید و اطلاعات کافی را در اختیار افراد و دانش‌آموزان قرار می‌دهد. در این بین ممکن است افرادی نیز باشند که در انتخاب خود تردید دارند، در این صورت نیز مشاوره شغلی می‌تواند با ارایه‌ی اطلاعاتی در مورد تیپ شخصیت و مشاغل متناسب با آن‌ها به کسب اطمینان از انتخابشان کمک کند.

همچنین در صورتی که فرد انتخاب نامناسبی داشته است یا از شغل خود ناراضی باشد ، باز هم مشاوره شغلی می‌تواند نقش موثری را ایفا کند تا فرد با شغل و انتخاب فعلی سازگاری مناسبی را کسب کند یا به سمت انتخاب‌های بهتر با توجه به شخصیت و توانایی‌های خود سوق داده شود.

پس به طور کلی و به سادگی می‌توان گفت برای «انتخاب بهتر» در زمینه‌ی شغلی و کسب و کار می توان از مشاوره و راهنمایی شغلی بهره گرفت.


بیشتر بخوانید: فرسودگی شغلی و روش‌های پیشگیری و مقابله با آن


هدف از مشاوره شغلی چیست؟

امروزه با توجه به گستردگی مشاغل و حوزه‌های کاری برای افراد، انتخاب شغلی که برای فرد مناسب باشد دشوار تر شده است. هدف از مشاوره شغلی کمک به افرادی است که در زمینه کاری خود نیاز به مشورت حرفه‌ای دارند و یا در تصمیم‌گیری برای آینده شغلی خود دچار تردید هستند. پس از جلسات مشاوره شغلی شما می‌توانید شغلی را که مناسب شماست پیدا کنید.

مزایای دریافت مشاوره شغلی

  • برخی از مزایای دریافت مشاوره شغلی عبارت هستند از:
  • یافتن استعدادها و ظرفیت‌های خود
  • آشنایی با مشاغل مختلف
  • یادگیری مهارت‌های کنار آمدن با استرس شغلی
  • بهبود مهارت ارتباط با دیگران
  • شناخت بهتر از شخصیت خود 
  • آشنایی با نقاط ضعف و قوت خود و نحوه برخود با آن‌ها
  • آشنایی با مهارت‌های لازم برای هر شغل

مراحل مشاوره شغلی

مشاور شغلی در جلسات اولیه با انجام آزمون‌ها و تست‌های مخصوص، استعداد شغلی و ویژگی‌های شخصیتی شما را می‌سنجد. در طی جلسات بعد طی گفت‌و‌گو ها و پرسش و پاسخ‌هایی که با مشاور خواهید داشت، درباره موضوعاتی همچون ارزش‌ها، نیازها و خواسته‌هایتان، تصویر ذهنی که از آینده خود دارید و شغلی که می‌تواند به بهترین شکل این تصویر را محقق کند، صحبت خواهد شد.

مشاوره کسب و کار

چه مواردی در مشاوره شغلی بررسی می شود؟

در جلسات مشاوره شغلی تحلیل شخصیت انجام می شود این آگاهی به مراجع در زمینه انتخاب‌های مختلف زندگی‌اش از جمله انتخاب شغل کمک خواهد کرد. معمولا از طریق آزمون‌های شخصیت و بررسی نتایج آن‌ها می‌توان به این آگاهی رسید. سپس مشاور شغلی با توجه به روحیه استقلال‌طلب یا وابسته فرد؛ شخصیت درونگرا یا برونگرای او اطلاعات شغلی متناسب با خلق و خو و شخصیت فرد را در اختیارش قرار می‌دهد. اطلاعاتی در مورد شیوه‌های گزینش، زمان کاری هر شغل، چشم انداز شغل‌ها در آینده، میزان ارتقا یا راکد بودن شغل‌ها و نیاز بیشتر جامعه در آینده به بعضی از شغل‌ها، میزان رشد مالی شغل‌ها، تغییرات به‌وجود آمده در سلیقه مردم از گذشته تا کنون و تاثیر آن بر شغل‌ها و ... به انتخاب بهتر فرد کمک شایانی می‌کند. در این جلسات فرآیندی به اسم طرح‌ریزی شغلی اتفاق می‌افتد؛ طرح‌ریزی شغلی فعالیت مشترک پویایی بین مشاور و مراجع است که با هماهنگی و هم‌کاری و تفاهم بین آن‌ها به شناخت ویژگی‌های  مراجع و خصوصیات مشاغل می‌انجامد و با توجه به نیازهای شغلی جامعه، مراجع با بهره گیری از راهنمایی‌های مشاور، شغلی را برای آینده‌ی خود در نظر می‌گیرد و در نهایت به انتخاب و انجام شغلی موفق می‌شود.

عواملی که مشاور در طرح‌ریزی شغلی در نظر می‌گیرد عبارتند از:

  • توانایی ذهنی
  • استعداد
  • رغبت
  • شخصیت
  • توجه به واقعیت
  • سایر عوامل محیطی

در مشاوره شغلی چه سوالاتی پرسیده می‌شود؟

مشاور شغلی برای پی بردن به نیازهای شغلی شما سوالاتی را از شما می‌پرسد. برخی از این سوالات به قرار زیر است:

  • از انجام چه کاری بیشتر لذت می‌برید؟
  • چه نوع کارهایی نیازهای روانی شما را ارضا می‌کنند؟
  • در چه کارهایی مهارت دارید؟
  • چه تجارب شغلی و تحصیلی دارید؟ چه دوره‌هایی را گذرانده اید؟
  • برای اینکه در زندگی احساس رضایت کنید، چه میزان درآمد باید داشته باشید؟
  • آیا حاضر هستید در محلی دور از محل زندگیتان کار کنید؟
  • چه نوع محیط کاری را ترجیح می‌دهید؟
  • چقدر می‌توانید به مسئولیت‌هایی که به شما سپرده می‌شود عمل کنید؟

تعداد جلسات مشاوره شغلی

جلسات مشاوره شغلی به میزان نیاز شما برای دریافت مشاوره و راهنمایی بستگی دارد. اگر مشکلی که بخاطر آن مراجعه کرده اید با راه‌های کوتاه‌مدت قابل حل باشد، تعداد جلسات شما کمتر خواهد بود. پس از ارزیابی اولیه شما توسط مشاور، میزان جلسات مورد نیاز برای دستیابی به هدف مشاوره، تعیین خواهد شد.
 


مشاوران افرا کلینیک آماده ارئه خدمات مشاوره تحصیلی هستند.


ویژگی های یک مشاور شغلی خوب چیست؟

یک مشاور شغلی خوب در وهله‌ی اول باید اطلاعات کافی و مناسب در مورد مشاغل مختلف و نیازهای جامعه، همچنین شرایط مختلف آن شغل در جامعه داشته باشد . مشاور خوب می‌بایست اطلاعات خوبی در مورد تیپ‌های شخصیت و شغل‌های مرتبط با هر تیپ شخصیتی را بداند. همچنین مشاور شغلی کارهای دیگری از قبیل مهارت ارتباطی مناسب، مهارت در مصاحبه، تصمیم در مورد ادامه دادن یا اتمام  تحصیلات تکمیلی، توانایی هدف گذرای و برنامه‌ریزی شغلی را نیز انجام می‌دهد. 

کدام یک از مشاوره‌های شغلی تلفنی، آنلاین یا حضوری برای من مناسب‌تر است؟

بر خلاف دیگر شاخه‌های مشاوره که به صورت حضوری بازدهی بهتری دارند، مشاوره شغلی به صورت آنلاین و تلفنی هم می‌تواند به اندازه مشاوره شغلی حضوری موثر باشد. در صورتی که در حال حاضر شاغل هستید مشاوره‌های آنلاین و تلفنی می‌تواند با صرف زمان کمتر، به شما کمک کند.

انواع مشاوره شغلی و کسب و کار در افرا کلینیک

ما در کلینیک افرا انواع مشاوره شغلی حضوری، تلفنی و آنلاین با کیفیت و حرفه‌ای را در اختیار مراجعین قرار می‌دهیم تا با استفاده از این خدمات توسط متبحر ترین و با تجربه ترین مشاوران شغلی ، شما بتوانید بهترین تصمیمات را در مورد آینده‌ی شغلی خود بگیرید و پیشرفت روز افزونی داشته باشید.

مشاوره شغلی حضوری

بعضی از افراد هستند که تمایل دارند برای آینده شغلی خود به‌صورت حضوری با مشاور با ارتباط بگیرند. برای همین هم مشاوره شغلی حضوری در افراکلینیک توسط متختصصان و افرادی که در این حوزه تجربه بالایی دارند انجام می‌شود. برای شرایط کرونا مشاوره شغلی آنلاین و تلفنی هم در نظر گرفته شده که افرادی که نمی‌توانند به‌صورت حضوری در جلسه‌های مشاوره شرکت کنند، استفاده کنند.

مشاوره شغلی تلفنی

مشاوره شغلی تلفنی با همان کیفیت مشاوره شغلی حضوری برگزار می‌شود. ولی با این تفاوت که شما نمی‌توانید مشاور خود را ببینید. در این حالت شما می‌توانید در جلسه مشاور خود تمام سوال‌ها و نیازهای خود را بیان کنید تا مشاور بتواند به شما کمک کند. مشاوره شغلی تلفنی مانند مشاوره شغلی آنلاین برای شرایط کرونا گزینه مناسبی می‌تواند باشد تا از مبتلا شدن به این بیماری در امان باشید.

مشاوره شغلی آنلاین

مشاوره شغلی آنلاین شرایطی بین مشاوره شغلی حضوری و تلفنی را برای شما فراهم می‌کند. در این شرایط شما در هر جایی که راحت هستید می‌توانید جلسه مشاوره خود را شروع کنید. ارتباط دیداری با مشاور خود داشته باشید تا حس اعتماد بهتر بتواند بین شما و مشاور صورت بگیرد.

انجام انواع مشاوره شغلی تلفنی، آنلاین و حضوری

برای دریافت مشاوره شغلی و کسب و کار  با مشاوران افرا کلینیک تماس حاصل فرمایید.

021-44273757 ، 021-44273767

مسلما هر جا که تعداد افراد از میزان منابع و فرصت های موجود بیشتر باشد، تصمیم گیری های درست اهمیت بیشتری پیدا می کند و افراد می توانند با کمک مشاور برای هر سه ضلع مثلث موفقیت در کار که شامل توانمندی ها، تقاضای جامعه و پشتکار است، تصمیمات درستی بگیرند.

 مشاوره شغلی پیش از کنکور بیشتر به صورت مشاوره تحصیلی انجام می شود اما بعد از کنکور، مشاوره شغلی جهتگیری های مشخص تر و دقیق تری پیدا می کند. در مورد قسمت دوم سوالتون بله به قول معروف، ماهی را هر وقت از آب بگیرید تازه است شما می توانید در مشاوره شغلی شیوه های متناسب تر کردن شغل با شخصیت و راه های به روزتر و مطمئن تر برای پیشرفت شغلی تان را یاد بگیرید

شما بر اساس هدف از مشاوره شغلی نوع تعامل با مشاور شغلی تان را که تلفنی یا آنلاین، حضوری است را می توانید تعیین کنید.